Zobacz odmianę przez przypadki słowa miękisz
Zobacz podział na sylaby słowa miękisz
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa miękisz
Zobacz anagramy i słowa z liter miękisz
Gąsienice żerują wewnątrz liści, wygryzając miękisz między nerwami, początkowo w formie okrągłej, a potem podłużnej brązowej plamy, tzw. miny, o powierzchni 4-8 cm kw., źródło: NKJP: Motyl znów zaatakuje, Nowiny Raciborskie, nr 17, 2004-04-20
Te plamki to ciemno zabarwiony miękisz drzewny. , źródło: NKJP: Robert Kimber: Obrzęk - wada czy zaleta?, Las Polski, 2009-03-01
Mieszanka Extra Babka o smaku Toffi to wysokiej jakości produkt do wyrobu ciast biszkoptowo-tłuszczowych o głębokim i intensywnym aromacie toffi. Delikatny, drobnoporowaty miękisz oraz atrakcyjny smak i wygląd ciasta to tylko niektóre z zalet tej mieszanki., źródło: Internet: piogro.pl/dodatki-cukiernicze
W fabrycznej produkcji do chlebowego ciasta dodaje się substancje poprawiające strukturę miękiszu, nadające plastyczność ciastu, upiększające jego kolor, zwiększające objętość, poprawiające barwę skórki: substancje utleniające, preparaty enzymatyczne, substancje powierzchniowe, zagęstniki., źródło: NKJP: Joanna Podgórska: Chleb niepowszedni, Polityka, nr 2397, 2003-04-19
Babcine metody, by przepchnąć ość miękiszem chleba czy ziemniakiem, są dyskusyjne, bo istnieje ryzyko, że ość jeszcze silniej utkwi w przełyku., źródło: NKJP: Agnieszka Grzelak: Świętuj zdrowo, świętuj z głową, Gazeta Krakowska, 2006-12-23
Służy im do tego specjalna tkanka zwana miękiszem wodnym, złożona z dużych komórek wypełnionych prawie całkowicie wakuolami - zbiornikami soku komórkowego., źródło: NKJP: Bożena Dubielecka: Źródła pustyni, Wiedza i Życie, nr 2/1996, 1996
Protoplasty otrzymuje się najczęściej z miękiszu liści po strawieniu ścian komórkowych odpowiednimi enzymami., źródło: NKJP: Anna Szczerbakowa: Międzygatunkowe mieszańce somatyczne ziemniaka, Ziemniak Polski, nr 1/2008, 2008
Gdy komórki napełnią się wodą, pęcznieją, a wtedy szparka szeroko się otwiera. Do miękiszu przenika wówczas dwutlenek węgla; odwrotną drogę pokonuje tlen. , źródło: NKJP: Anna Sochacka: Lekcja botaniki. Tajemnice liści, Kwietnik, nr 5, 1995
Należy kupować pieczywo dobrej jakości – powinno być ono dobrze wyrośnięte, skórka powinna być przyrumieniona, nie odstająca, a miękisz pulchny i porowaty. , źródło: NKJP: Tadeusz Kasperczyk, Jan Fenczyn (red.): Podręcznik odnowy psychosomatycznej, 1996
Trudne słowo
- pauperyzacja
- masowe zjawisko ubożenia obserwowane w większych kręgach społeczeństwa