Zobacz odmianę przez przypadki słowa Oliwa
Zobacz podział na sylaby słowa Oliwa
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa Oliwa
Zobacz anagramy i słowa z liter Oliwa
Ścieram oliwę po niezmordowanych mechanikach. , źródło: NKJP: Andrzej Urbańczyk: Dziękuję ci, Pacyfiku, 1997
Łososia może przyrządzić nawet osoba, która bywa w kuchni okazjonalnie. Najpierw trzeba go przez dwie godziny marynować w oliwie z dodatkiem czosnku, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu. , źródło: NKJP: (j.sp): Odchudzimy wodzisławian, Nowiny Raciborskie, 2007-06-19
[...] od czasu do czasu prokuruję sobie ucztę: mocno przyprawione ziołami, panierowane bułeczką i smażone na oliwie kotleciki z zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo. , źródło: NKJP: Smakosz: Kotlety, Dziennik Polski, 2001-02-10
Podobno niezły był z niego oliwa - chlał tak, że zasypiał za katedrą., źródło: NKJP: Artur Górski: Magia „Sacro Arsenale”, 2006
Z zapartym tchem obserwowałem, jak ściągnąwszy z maszyny pokrowiec, unosi szpule, sprawdza taśmę, przeciera wałek szmatką zwilżoną spirytusem, a potem smaruje oliwą szyny wózka i długo czyści każdą z metalowych czcionek [...]., źródło: NKJP: Zbigniew Mentzel: Wszystkie języki świata, 2005
[...] trzymał wódkę w wodzie, żeby była chłodniejsza, na wędce, a sekretarz był zapalony wędkarz i przyuważył z daleka, że ten tam młody towarzysz ciągle coś wyciąga, i zwrócił na niego uwagę. [A sądząc po gębie, niezły oliwa być musiał]., źródło: NKJP: Rafał A Ziemkiewicz: Żywina, 2008
Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem. My możemy użyć folii aluminiowej lub pergaminu i upiec rybę na grillu lub w piekarniku. Przed podaniem trzeba posmarować ją oliwą. Do ryby oczywiście schłodzone białe wytrawne wino. , źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: kącik konesera, Kuchnia, 1999
Mój proboszcz to dopiero oliwa! Pije bo ma za co., źródło: Internet
Na głównym bazarze [...] na straganach, obok cebuli, worków cukru, przypraw i poćwiartowanych połci mięsa, leżą lśniące od oliwy karabiny [...]., źródło: NKJP: Wojciech Jagielski: Modlitwa o deszcz, 2002
W sklepach jest sprzedawane coś, co nazywa się oliwą z oliwnych wytłoczyn. To produkt trochę gorszej jakości, powstający po ogrzaniu i zmieleniu oliwek użytych wcześniej do produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia [...]., źródło: NKJP: ANNA KOLET-ICIEK: Masło wcale nie maślane, Dziennik Polski, 2005-11-22
Sześć sardeli albo jednego śledzia ulika opłukać, wyjąć ości, pokrajać drobno, wymieszać z jabłkami, wlać łyżkę kaparów, dwie łyżki oliwy, octu do smaku, popieprzyć, wymieszać razem i podać. , źródło: NKJP: Jabłka na stole, Dziennik Polski, 2002-02-09
Trudne słowo
- majuskuła
- wersalik, wielka litera