Zobacz odmianę przez przypadki słowa soja
Zobacz podział na sylaby słowa soja
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa soja
Zobacz anagramy i słowa z liter soja
Ponieważ nie straciłem jeszcze wrażliwości i otwartości na świat, kupiłem te ich kotlety z soi.
, źródło: NKJP: W.Hagedorny: Szast-prast: Wszyscy w końcu schudniemy, Tygodnik Ciechanowski, 2005-07-01
Oprócz past również gołąbki z pieczarkami, gulasz, flaczki, bigos, kakao, orzeszki prażone, soję konserwową, w sosie pomidorowym, a także serki sojowe tofu z papryką, pomidorami i koperkiem.
, źródło: NKJP: Joanna Żarnoch-Chudzińska: Piękna jak tofu, Gazeta Wyborcza nr 43, 1997-02-20
Dzisiaj, w godz. od 8 do 12, w supermarkecie LUX przy ul. Lwowskiej 117 dr Jacek Roik polecał będzie niezbyt jeszcze często stosowane w naszej kuchni produkty z soi.
, źródło: NKJP: (KIS): Wszystko o soi, Dziennik Polski - Tarnów, 2000-07-29
Soja na dodatek jest bardzo bogata w białko, ponieważ ziarno soi składa się aż w 35 proc. z białka., źródło: NKJP: Jerzy Duszyński: Ćwierć kilo wołowiny czy trzy kilo bagietki, Magazyn nr 20 dodatek do Gazety Wyborczej nr 113, 1998-05-15
Stosownie do postanowień tej decyzji w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca będą zawieszone cła - do poziomu 0% na pszenicę, mieszanki żyta z pszenicą, żyto, jęczmień, kukurydzę, do poziomu 3% na owies, ziarno soi oraz rzepak. , źródło: NKJP: Sprawozdanie stenograficzne z obrad Sejmu RP z dnia 20.12.1996
Na poletku Jadwigi Łopaty pierwszy zasiew soi wymarł - może drugi wypadnie lepiej? , źródło: NKJP: Magazyn - Sir na zagrodzie, Dziennik Polski, 2002-01-04
Polska jest krajem leżącym poza strefą uprawy soi, dlatego też musi ją importować w celu uzupełnienia bilansu białka. , źródło: NKJP: Maria Osek: Rzepak i bobik jako krajowe źródło białka w żywieniu świń, 1996
Na przykład plantatorzy soi wysłali niedawno delegację do Chin, dowiedzieli się bowiem, że Państwo Środka odnotowało ostatnio słabsze zbiory, a do tego potrzebuje więcej paszy dla zwierząt, gdyż w miarę wzrostu stopy życiowej Chińczycy spożywają coraz więcej mięsa., źródło: NKJP: George Melloan: Przekleństwo czy dobrodziejstwo?, The Wall Street Journal Europe nr 22 dodatek do Gazety Wyborczej nr 140, 1995-06-19
Trudne słowo
- konserwatyzm
- przywiązanie do tego, co dawne i niechęć do zmian