Zobacz synonimy słowa kalarepa
Zobacz odmianę przez przypadki słowa kalarepa
Zobacz podział na sylaby słowa kalarepa
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa kalarepa
Zobacz anagramy i słowa z liter kalarepa
Przygotowanie: kalarepę obierz, pokrój w cienkie słupki, seler naciowy obierz z zewnętrznej skóry, ponieważ jest włóknista, koperek drobno posiekaj. , źródło: NKJP: (XX): Przyrządź z nami pyszne surówki, Dziennik Bałtycki, 2006-11-24
Kalarepa uważana jest za cenne warzywo o dużych wartościach odżywczych i smakowych. , źródło: NKJP: mokr: Dla sercowców i nie tylko, Trybuna Śląska, 2004-04-26
W średniej gęstości wywarze z jarzyn, kalarepy i słodkiej kapusty pływały kawałki podwędzanej wołowiny, gładkie kluski kładzione oraz grule. , źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, 17/1999
Moje dzieci lubią chrupać kalarepę, ale kupienie kilku sztuk to spory wydatek. Drogie są też młoda kapusta, ogórki, papryka i marchew. , źródło: NKJP: (mbog): Susza niszczy warzywa, Dziennik Łódzki, 2005-07-12
Paprykę przekroić, wydrążyć i pokroić na cieniutkie paseczki. Obraną kalarepę zetrzeć na grubej tarce. , źródło: NKJP: Internet
Z ciepła korzystają też kalarepy i rzodkiewki. Rosną przez całą zimę w temperaturze 30 stopni w dwóch foliowych namiotach. , źródło: NKJP: Marcin Fabjański: Bańska afrykańska, Gazeta Wyborcza,1998-03-20
Do gruntu wysiewamy koper, melisę, lawendę, miętę, rozmaryn, szałwię, szpinak, cebulę, rzodkiewkę, późną marchew oraz sadzimy wczesne ziemniaki, rozsady kalarepy, kapusty, brokułów i kalafiorów. , źródło: NKJP: Dodatki, Polityka, 2009-04-11
W małej konstrukcji z folii, trzy na pięć metrów, wisiało kilka wątłych pomidorków, jeszcze zielonych, obok na rabatach rosła rzodkiew, rośliny strączkowe, marchew, kalarepa, żyto., źródło: NKJP: Radosław Kobierski: Harar, 2005
Niektórzy mogą pochwalić się np. rekordowymi truskawkami albo kalarepami, jak Ryszard Heretyk, któremu udało się wyhodować kilka kalarep ważących dużo ponad 5 kilogramów. , źródło: NKJP: (mst): Ogrody pasji, Gazeta Krakowska, 2004-09-06
Oprócz naci pietruszki, selera oraz buraków do jedzenia nadają się również młode i świeże liście marchewki, kalafiora, rzodkiewki czerwonej i białej, kalarepy i brukwi. , źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania,1993
Trudne słowo
- mizogin
- mężczyzna odczuwający wstręt do kobiet, owładnięty mizoginią