Zobacz odmianę przez przypadki słowa macerat
Zobacz podział na sylaby słowa macerat
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa macerat
Zobacz anagramy i słowa z liter macerat
Dobrym maceratem mogą być wszelkie ciecze, które mają zastosowanie kulinarne. [...] W Azji jest to często olej sezamowy lub sos sojowy. Idealnie [...] sprawdza się alkohol, który przyspiesza proces i rozbija włókna w mięsie powodując, że jest bardziej miękkie., źródło: Internet: smazymy.com
[...] większość domowych alkoholi ziołowych to maceraty alkoholowe, czyli zioła (kwiaty, owoce, liście, kora, ziele itp.) zalane gotowym alkoholem o różnej mocy procentowej., źródło: Internet: zielicha.wordpress.com
Po połączeniu wina z maceratem wermut zostaje silnie podgrzany, a następnie zmrożony, po czym odstawia się go co najmniej na sześć miesięcy i dopiero wtedy jest rozlewany do butelek., źródło: NKJP: Halina Mamok: Alkohole, Kuchnia, 1998
[...] maceratem odpowiednim do warzyw jest np. bulion z kurczaka lub wołowiny [...]., źródło: Internet: zywienie.abczdrowie.pl
Do produkcji nalewek najczęściej używa się alkoholu w stężeniu od ok. 35 do 96%. Rzadziej macerat zalewa się innymi rodzajami alkoholi, np. winem, koniakiem czy ginem., źródło: Internet: pl.wikipedia.org
Ilość leku w roślinie zależy [...] od wielu czynników. Ważne jest, czy stosuje się go w postaci zalanych wrzątkiem ziół (odwar), czy naparu, wywaru (gotowanie przez jakiś czas), maceratu (moczenie w chłodnej wodzie), czy może alkoholowego wyciągu., źródło: NKJP: Wojciech Kasprzak: Leki roślinne, Gazeta Poznańska, 2002-09-14
Na dolegliwości wątrobowe robiono [...] macerat z białego wina, do którego dodawano garść utłuczonych żołędzi dębowych (na 1 litr). Całość po tygodniu filtrowano i osładzano miodem., źródło: NKJP: Leszek Matela: Kod druidów i sekrety celtów, 2006
Każde mięso, które chcemy upiec, powinno minimum 24 godziny leżeć w odpowiedniej zalewie. W tym celu do naczynia z przegotowaną wodą dodajemy łyżeczkę majeranku, sól [...] oraz gotowe mieszanki ziół według uznania i upodobań. [...] Mieszamy i dodajemy pół kieliszka octu winnego. Zalewamy mięso tak, by zostało całkowicie zanurzone w maceracie., źródło: NKJP: Sylwester Mudzo: Na letniej diecie, Express Ilustrowany, 2003-07-18
Dawniej robiono maceraty z tłuszczy – koziego, gęsiego, sadła borsuczego. Teraz zwracamy się do olejów roślinnych, zwłaszcza tych rafinowanych – niezbyt wrażliwych na temperaturę [...]. Maceraty ziołowe na nich będą dłużej się trzymały [...]., źródło: Internet: ziolowawyspa.pl
Trudne słowo
- incest
- w hodowli zwierząt: kojarzenie do rozrodu zwierząt spokrewnionych