Zobacz synonimy słowa marynata
Zobacz odmianę przez przypadki słowa marynata
Zobacz podział na sylaby słowa marynata
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa marynata
Zobacz anagramy i słowa z liter marynata
Najdrożej zapłacą amatorzy ogórków w octowej marynacie, czyli popularnych korniszonów. Za kilogram najmniejszych ogórków obecnie trzeba na bazarach zapłacić od 2 do 2,5 złotego., źródło: NKJP: (AS): Kiepski sezon ogórkowy, Gazeta Krakowska, 2001-08-24
Przygotuj marynatę z jałowca i cytryny [...], natrzyj kurczaka solą, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną cebulę, korzenie, lubczyk. , źródło: NKJP: Tomasz Klarecki, Izabela Smolarek: Wilk... i śmierć bankiera, 2006
Nawet niewielki dodatek anyżu poprawia smak i zapach powideł śliwkowych i marynat z dyni., źródło: NKJP: Anna Popis-Witkowska: Przyprawy do każdej potrawy, 2008
Duszę mięso w marynacie wraz z cebulą, szalotką, ziołami, boczkiem, niekiedy dorzucam plasterki prawdziwka [...]. , źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Następnie przygotowałem marynatę: oliwę z oliwek, odrobinę wódki, by mięso skruszało, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę świeżego rozmarynu i listki świeżego tymianku oraz kilka owoców jałowca., źródło: NKJP: JULK: Kawał konkretnego mięsiwa, Gazeta Poznańska, 2006-09-16
Na półkach kredensu możemy postawić słoje z marynatami i innymi przetworami na zimę., źródło: NKJP: Barbara Czajkowska: Coś w starym stylu, Życie Warszawy, nr 27/11, 2001
Z urlopu przywiozłem pięćdziesiąt słoików z marynatami. , źródło: NKJP: Michał Komar: Bestiariusz codzienny, 2003
Marynatą nacieram mięso, szczelnie pakuję je w folię i wkładam do lodówki na kilka godzin., źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Pierś indycza w ziołach prowansalskich, Gazeta Krakowska, 2007-02-10
Grzyby dobrze umyć, obrać, kapelusze wygotować pół godziny w wodzie z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli. Grzyby odcedzić i przeznaczyć na marynatę, cebulę odrzucić. , źródło: NKJP: Internet
Odcedzić grzyby i warzywa. Włożyć je do słoików. Do 2 szklanek wody dodać szklankę octu, pieprz, ziele i liść. Doprawić solą i cukrem. Zimną marynatą zalać grzyby i warzywa., źródło: NKJP: RED: Przygotowujemy potrawy i zaprawy, Gazeta Poznańska, 2001-09-01
Do słoików włożyć grzyby oraz przyprawy – szczyptę suchego kopru, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, ząbek czosnku. Następnie zalać marynatą i pasteryzować przez około 15 minut., źródło: NKJP: (EMA): Prawdziwki marynowane, Gazeta Krakowska, 2005-05-16
Trudne słowo
- mistycyzm
- wiara w istnienie tajemniczego, niepoznawalnego aspektu wszystkich zjawisk