Zobacz synonimy słowa marynować
Zobacz odmianę przez przypadki słowa marynować
Zobacz podział na sylaby słowa marynować
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa marynować
Zobacz anagramy i słowa z liter marynować
[...] nie znam nikogo, co by kisił czy marynował pieniądze, tylko zaniesie je do banku lub wyda u innych przedsiębiorczych ludzi. , źródło: Internet: dziennikwschodni.pl
[...] wkładam polędwicę w całości lub pokrojoną na kotlety i marynuję przez co najmniej pół godziny, a można też, ze znakomitym skutkiem, potrzymać tak mięso przez całą dobę, źródło: NKJP: Kurt Scheller: Szkoła gotowania Kurta Schellera, Gazeta Wyborcza, 1998-01-09
Po co Francja marynuje te okręty? Nasi już dawno byliby gdzie indziej. , źródło: NKJP: Andrzej Bobkowski: Szkice piórkiem, 1957
– To sardynki? – Antek spojrzał pytająco na panią doktor. – Tak, w Chinach marynujemy je w occie ze specjalnymi przyprawami, trochę się kurczą, ale są świetne..., źródło: NKJP: Piotr Niklewicz: Niezwykła kariera Antoniego K, 2006
Brzęczą łyżeczki mieszające cukier, szczękają widelce i noże, z półmisków znikają przekąski, marynowane śledziki z cebulką, płaty różowej szynki ustrojonej piklami, majonezem i grzybkami z octu [...]., źródło: NKJP: Ewa Nowacka: As w rękawie, 1998
Przygotować marynatę: dymki oczyścić, umyć, drobno posiekać, zalać pikantnym sosem sojowym. Dodać cukier, wino ryżowe, mielony anyż, odrobinę pieprzu i przyprawę chińską oraz bulion. W czasie marynowania żeberka wielokrotnie mieszać i polewać marynatą. , źródło: NKJP: Anna Popis-Witkowska: Przyprawy do każdej potrawy, 2008
Stenia już od obiadu notowała na kartce wszystko, co powinna przynieść: grzybki marynowane, ogórki, wiśnie kandyzowane i sporo innych specjałów., źródło: NKJP: Irena Matuszkiewicz: Czarna wdowa atakuje source, 2009
Mięsa solono, marynowano, saletrowano lub wekowano. , źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Panienka w PRL-u, 2007
Jagnięciny nie trzeba bejcować, tak jak jest to przyjęte podczas przygotowywania baraniny. Można ją jednak krótko przed przyrządzeniem marynować w winie, serwatce, przyprawach albo w aromatycznym, pikantnym sosie - np. sojowym., źródło: NKJP: Katarzyna i Zbigniew Tyszkowie: Specjały, Kuchnia, nr 6, 1998
Lubię robić rybę z pieca. Po sprawieniu marynuję ją w ziołach i wsuwam do gorącego (180 st. C) piekarnika., źródło: NKJP: Iwona Ptasińska: Kocham Łebę i ryby, Dziennik Bałtycki, 2006-12-22
[...] zapadał bezmyślnie w fotel, mając na podorędziu półlitrową butelkę podwójnie destylowanej moskiewskiej wódki i talerzyk z marynowanymi borowikami., źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Czerwony byk, 2007
Bejcowanie, inaczej marynowanie, może mieć różny cel. Trzymanie mięsa w aromatycznej zalewie służy poprawie jego smaku, ma działanie konserwujące, a przede wszystkim sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste. , źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Królik władcą, Gazeta Poznańska, 2005-11-04
Trudne słowo
- abstrahować
- Tworzyć ogólne pojęcia, wyodrębniać cechy istotne od nieistotnych w danym zjawisku czy przedmiocie