Zobacz odmianę przez przypadki słowa podroby
Zobacz podział na sylaby słowa podroby
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa podroby
Zobacz anagramy i słowa z liter podroby
Znana jest w Niemczech potrawa, tzw. podróbki zajęcze, sporządzana z podrobów: serca, wątroby (po usunięciu woreczka żółciowego), płuc, nerek, szyi i żeber., źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955
Wiem, że niektórych odrzuca na myśl o podrobach, ale przecież móżdżek (wieprzowy i cielęcy) ma w polskiej kuchni długą tradycję., źródło: NKJP: Piotr Bikont: Lukullus w tekturowym pałacu, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13
Potrawa przyrządzona z podrobów umieszczonych w żołądku jagnięcym należy do tradycji kulinarnej wielu narodów - u nas znana jako maciek barani - i składa się z wątroby, płuc i żołądka jagnięcego. , źródło: NKJP: Katarzyna Tyszek: Specjały, Kuchnia, 1998
Dobrą pamięć do późnych lat pomogą nam zachować często spożywane podroby wieprzowe, wszelkiego typu wątróbki, głównie drobiowe, z dużą zawartością kwasu foliowego i witaminy B9., źródło: NKJP: Marzena Woźniak: Diabelskie mikrofale, Trybuna Śląska, 2002-09-06
Trudne słowo
- spuneryzm
- mimowolne przestawienie głoski lub głosek w wyrazie, dające często efekt komiczny