Zobacz synonimy słowa rosołowy
Zobacz odmianę przez przypadki słowa rosołowy
Zobacz podział na sylaby słowa rosołowy
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa rosołowy
Zobacz anagramy i słowa z liter rosołowy
Na obiad zazwyczaj był rosół z makaronem lub ryżem. Na drugie danie były ziemniaki z kawałkiem mięsa rosołowego., źródło: NKJP: Internet
Stałam po mięso, godzinę, ale dostałam ładny kawał wołowiny rosołowej. , źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Monografia grzechów z dziennika 1978-1989, 2006
Po konsultacjach z przemiłym i gadatliwym kelnerem, z długiego i ciekawego menu wybrałem wyśmienitą i całkiem nietypową zupę czosnkową (6 zł) typu rosołowego, z jarzynkami i grzanką [...]., źródło: NKJP: Piotr Bikont: Biesiady na ścianie blisko- i dalekowschodniej, Gazeta Wyborcza, 1997-05-16
[...] codziennie podawano zupę rosołową, do której każdego dnia wsypywano odrobinę czegoś innego, np. ryżu, makaronu albo warzyw, aby po prostu w ten sposób zmienić jej nazwę., źródło: NKJP: Damian Wicher: Porównajmy menu więźnia i pacjenta prudnickiego szpitala, Tygodnik Prudnicki nr 45, 2004
[...] bierzemy zwyczajny rosołowy zestaw - marchewkę, pietruszkę, seler - gotujemy z nich wywar, a następnie w nim ziemniaki., źródło: NKJP: Uszlachetnianie ziemniaków, Dziennik Polski, 2004-01-10
Nie zabielam i nie zagęszczam mojej zupy, ma być rosołowa. , źródło: NKJP: JYLEK: Kochana zupa, Gazeta Poznańska, 2006-11-04
Z porcji rosołowej, wołowiny i włoszczyzny gotujemy rosół., źródło: NKJP: (red): Na zimne dni, Dziennik Łódzki, 2006-11-10
Kaszę gotujemy w mocno osolonym rosołowym wywarze. Rozmaite, pokrojone w kostkę podroby smażymy z cebulą na patelni. Następnie łączymy je z kaszą. I podajemy bardzo gorące. , źródło: NKJP: Irena Liszcz: W kasze dmuchanie, Gazeta Poznańska, 2005-12-16
[...] jak można opisać smak umami? Istnieje wiele określeń na jego temat. Jedni mówią o nim jako o smaku „mięsnym”, możemy też spotkać się z określeniami takimi jak smak „rosołowy” albo „bulionowy”. Czasami mówi się o nim po prostu „intensywny” lub „wyśmienity”. , źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Akademia smaku, Dziennik Polski, 2005-07-23
Trudne słowo
- cymelium
- bardzo rzadki i cenny druk lub rękopis, w bibliotece przechowywany zwykle w specjalnych warunkach i nie udostępniany powszechnie