Zobacz odmianę przez przypadki słowa strudel
Zobacz podział na sylaby słowa strudel
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa strudel
Zobacz anagramy i słowa z liter strudel
A co będzie można kupić na ponad 100 stoiskach? Oprócz upominków i świątecznych dekoracji, same smakołyki - loksze [...] nadziewane gęsią wątróbką lub kapustą, pieczone kiełbaski i gęsi, kapuśniak, pagacze [...], chleb ze smalcem i cebulką [...]. Wybór napitków też nie jest skromny [...]. Nie zabraknie również słodkich wypieków: strudli (jabłkowych, makowych, orzechowych, serowych), pierników miodowych oraz oblatków. , źródło: NKJP: Katarzyna Pachelska: Świąteczny jarmark w Bratysławie, Dziennik Zachodni, 2009-11-21
Na świątecznym stole Gedlów od kilkudziesięciu lat pojawia się niezmiennie strudel z jabłkami. - Wypiekany w ten sam sposób. Dobrze wyrobione ciasto naciągam do granic wytrzymałości. W końcu jest cienkie jak papier. Do środka nakładam starte jabłka zmieszane z cynamonem, migdałami i rodzynkami. Wszystko zapiekam w piecu, podobnie jak czyniła to moja mama. , źródło: NKJP: Agnieszka Muszalska: Irytujące i kochane, Gazeta Krakowska, 2002-12-30
Książki kucharskie polecają różne rodzaje strudla - grysikowy, z kapustą, a więc coś w rodzaju zachodnio- (a może raczej środkowo-) europejskiego kulebiaka. Strudel z migdałami, z makiem, ze śliwkami, jednak największą osobliwość wydaje się pochodzący z Austrii strudel kaszankowy. , źródło: NKJP: Kulinarny ślad monarchii, Dziennik Polski, 2001-11-24
Strudel - często i nie wiadomo dlaczego mylony ze struclą - to bardzo cienkie, starannie wyciągnięte ciasto, w które zawinięte zostało nadzienie, przede wszystkim jabłka (Apfelstrudel), chociaż zdarzają się innego rodzaju farsze. W poprzecznym przekroju strudel odznacza się charakterystyczny, ślimakowatym rysunkiem warstw ciasta przedzielonych warstwami farszu. , źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Strudle, Dziennik Polski, 2008-05-02
Trudne słowo
- utracjusz
- człowiek lekkomyślnie wydający pieniądze