Zobacz synonimy słowa zasmażka
Zobacz odmianę przez przypadki słowa zasmażka
Zobacz podział na sylaby słowa zasmażka
Zobacz hasła krzyżówkowe do słowa zasmażka
Zobacz anagramy i słowa z liter zasmażka
Warto mieć w kuchni taką mąkę do przyrządzania sosów i zasmażek: jasnokremową do sosów białych (np. potrawkowych, beszamelu) i w kolorze karmelu do sosów ciemnych (np. polskiego, cebulowego)., źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, Gazeta Wyborcza, 1997-02-21
Mąkę uprażyć w łyżce oleju i po ostygnięciu rozprowadzić wodą. Cebulę i zasmażkę dodać do gotowanej wody i gotować razem 15 minut. , źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Weź szklankę owoców głogu, oczyść je z włosków i ziaren, gotuj, [...] przetrzyj przez sito. Zmieszaj z zasmażką z masła i mąki, kieliszkiem czerwonego wina, goździkiem oraz z bulionem [...]., źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Gdy zupa jest już gotowa, dodaję zasmażkę (mąka zrumieniona na maśle na złoty kolor) oraz sól do smaku., źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-08-30
Mamy czas, by przygotować zasmażkę. Tu uwaga: powinna być jasna! Gdy gotowa, dodajemy ją - ale stopniowo - do naszego duszącego się w śmietanowym sosie schabu. Ta zasmażka nada właściwej gęstości i gładkości, jak mówią fachowcy, „zaciągnie” na dobre ten biały, aromatyczny (od pieczarek i czosnku) sos., źródło: NKJP: Schab, ale po włosku, Express Ilustrowany, 2002-05-10
Trudne słowo
- tromtadracja
- krzykliwe i demonstracyjne głoszenie jakichś poglądów